Tramini

Eredetét tekintve megoszlanak a vélemények. Egyes források szerint Franciaország, Franche Comté vidék a bölcsője, más kutatás az olaszországi dél-tiroli vidéket jelölik és névadójának is az ott található Tramin községet tartják.
Kép forrás: Kis Bécs Ausztria Borai

Magyarországon 1956-ban kapta meg az állami minősítést, bár már korábban is ismerték, de viszonylag kis termőképessége és gyenge növekedése miatt nemigen kedvelték. Változott azóta a megítélés, kiváló minőségű és sokoldalú borával, mára már a fő fajták között szerepel. Tramini fajtacsoportból, – Kék,Piros és Fehér Tramini – a Piros Tramini és alfaja a Fűszeres Tramini honosodott meg. Tokaji Borvidék kivételével ,  kisebb – nagyobb mennyiségben szinte minden jó bortermő területen megtalálható. A Piros tramini inkább a Balatoni régióban, a Fűszeres tramini pedig a Pannonhalma, Mátraalja, Egri és Móri Borvidéken kedvelt.

 

Szőlőfajta jellemzői:

  • tőkéje: közepesen erős növekedésű
  • vesszői: világos szürkésbarnás színűek, sűrű de vékony vesszők
  • vitorlája: piros árnyalatú, bronzoszöld és gyapjas
  • levele: kerekded kicsi és aszimmetrikus, vállöblei is változók, levélszéle csipkés
  • fürtje: szabálytalan alakú, olykor vállas, viszonylag tömött, de kis méretű
  • bogyói: apró, kicsit megnyúlt gömb alakúak, hússzínűek néha hamvas szürkés árnyalattal, ízük egyedi, különleges édes fűszeres aromákkal

 

Korán érő fajták közé tartozik, de ha később, október elején szüretelik, magas cukorfokú mustot eredményez. Viszonylag ellenálló a rothadással szemben és a fagyokra sem érzékeny. Bora könnyen felismerhető egyedi illata és különleges íze miatt. Csodálatos aromagazdagság jellemzi, lágy és harmonikus savai mellett a magas alkohol belesimul az enyhén muskotályos, inkább tearózsára emlékeztető egzotikus gyümölcsök édessége mögött megbújó gyömbéres kesernyés ízvilágba.

A legfinomabb borok egyike, a száraztól az édes desszertborokig képes elkápráztatni.

A Piros tramini egyik „szülője” a Cserszegi fűszeres kiváló bort adó szőlőnek, de a hazai nemesítők – kiváló adottságai miatt –  más fajták előállításához is felhasználták

További szőlőfajták