Izabella

Eperszőlő néven is ismert. 1816-ban Dél-Karolinában állította elő Buch és Meissmer. Mme Isabelle Gipsről nevezték el, aki először vonta termelésbe ezt a fajtát.
Kép forrás: Wein Plus

Még a Filoxéra vész előtt, 1820-ban áthozták Európába, ahol hamarosan elterjedt, egyrészt mert a betegségekkel szemben rendkívüli ellenállóságot mutatott, másrészt szép és dús lombozata kiváló kerti, ház melletti lugasok készítésére csábított. Jellegzetes átható, eperre emlékeztető illat és íze miatt, inkább étkezési szőlőként kedvelték. Bora silány minőségű ezért összefüggő szőlőültetvényt nemigen telepítettek belőle. Ma már nem telepítik (borszőlőként nem telepíthetik), egyre kevesebb lelhető fel belőle a háztáji gazdálkodásban és a kerekben is. Csemegeszőlőként ma is népszerű.

Az Izabellával majdnem azonos tulajdonságokkal bír a Concord elnevezésű direkttermő fajta is.

Jogszabály termesztésüket és boruk forgalmazását már nem engedélyezi.

További szőlőfajták