Keresés
Close this search box.

Fogalomtár

Adott hatást kiváltó tényező fizikai vagy vegyi folyamatokban.

Mint a hús nélküli hamburger. Borosüvegbe töltött, szőlőből előállított alkoholmentes készítmény.

A NÉBIH weboldalán a „Borászati termékek hatósági kontrolljával kapcsolatos tudnivalók” fejezet alatt ez található:
„A bor tényleges alkoholtartalma nem lehet kevesebb 9,0 térfogatszázaléknál (9,0%vol).”
Szóval ez lehet, hogy borászati termék, de nem bor, csak annak hívják.

A testünkben kialakuló oxidációs folyamatokat, valamint az ilyen folyamatokban keletkező melléktermékek kialakulását és felgyülemlését gátló vegyületek, amik igen hatékonyak a szabadgyökök ellensúlyozásában. Mint az oxidatív stressz ellensúlyozói, számos pozitív hatással bírnak. A zöldségek, gyümölcsök nagy része kiváló antioxidáns forrás.

A barrique (ejtsd: barrik) az érlelési eljárás elnevezése, és egyben az eljárás során használt hordó neve is.

A barrique hordó meghatározott termőtájakon (Limousin, Zala, Zempléni-hegység stb.) nevelt tölgyfából készült, égetett belsejű hordó, melynek űrtartalma jellemzően 200-225 liter. A hordót e célra nem használják 2-3 évnél tovább.

Az barrique hordót nem „avatják be”, ezért az érlelés során a hordóba töltött bor kioldja a hordó fájának anyagait, íze és illata kiegészül a fa aromájával. Gazdagabb, teltebb bort eredményez.

A barrique érlelésre csak magas minőségű borok alkalmasak. A vörösborokat általában 9-24 hónapig érlelik. A fehér barriqe bor ritkább, de létezik, ezeket maximum 4-6 hónapig érlelik így. A korábbi évek túlfűtött divatja némileg lecsengőben van.

A bor (folyamatos visszakeverés melletti) leüllepedett seprőn való tartása egy komplexebb íz elérése érdekében. Az akár több hónapos folyamat lehetővé teszi, hogy a bor a fermentációs üledékkel érintkezve egy módosult karaktert kapjon.

A biodinamikus bor olyan bor, amelyet organikusan termesztettek, és -szinte- semmilyen vegyi terméket nem használtak a szőlőtermelés és a bor készítése során.

Lásd: organikus gazdálkodás.

A szőlő feldolgozásának egy korai folyamata. Lényege a bogyók leválasztása a kocsányról. Célja az, hogy a mustba a lehető legkevesebb csersav kerüljön.

A csersav egy polifenol vegyület (az antioxidánsok csoportjába tartozó természetes vegyület), mely a szőlő kocsányából, magjából és héjából kerül a borba. Legismertebb fajtája a tannin, ez adja a bor jellegzetes fanyarságát. A csersav kioldódhat az érleléshez használt fahordókból is, növelve a bor tannin tartalmát, de megtalálható csonthéjasokban, bogyós gyümölcsökben, hüvelyesekben és a kakaóban is.

A héjon erjedő must felszínén úgynevezett törkölykalap alakul ki, azaz a szilárd részek az erjedő must felszínén gyűlnek össze. Ezek többszöri visszakeverése során a száraz törköly rendre újra átázik, ami segíti, hogy további szín- és aromaanyagok szabaduljanak fel. Ezt eleinte naponta többször, az időszak vége felé egy-két alkalommal szokták elvégezni.

A környezettudatossághoz kötődő vállalati jelentéstételről szóló irányelv rövidítése (Corporate Sustainability Reporting Directive), amelynek értelmében a vállalatok számára kötelező a fenntarthatósági jelentések elkészítése.

Derítéssel távolítják el a borból a zavarosodást okozó, nem ülepedő anyagokat.

Közvetlenül termők, vagyis saját gyökérzetű tőkén hozza a termést, szemben az oltványokkal, ahol a jó termés érdekében az alanyvessző gyökérzetén keresztül veszi fel a tápanyagot a szőlő.

Amerikából származó, jellemzően rezisztens fajták, melynek európai térhódítását a XIX. század végén a szőlőültevények legalább kétharmad részét kiirtó Filoxéra járvány tette lehetővé. Legismertebb fajtái: Othello, Noha, Isabella, Delavári, Elvira. A direkttermő szőlők metilalkohol tartalmú borainak kereskedelmi forgalmazása az EU-ban tiltott.

Deposit and Return System, azaz a kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere.

A szabályozás hatálya alá tartoznak a kötelezően visszaváltási díjas termékek, amelyek közé a tej- és tejalapú italtermékek kivételével minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos italtermék csomagolása tartozik, amelynek űrtartalma 0,1-3 liter között van. A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek esetében a visszaváltási díj jogszabályban rögzített mértéke darabonként 50 Ft.

A 450/2023. (X.4.) Korm. rendelet bizonyos rendelkezései már 2023. november 1-jén hatályba léptek, ráadásul a gyártókat már 2023. november 15-től kötelezettségek terhelik, de a szabályozás teljeskörűen csak 2024. január 1-től lép hatályba.

A HNT és az AM menedzselésével kifejlesztett, a 2023. december 8-adikán életbe lépő törvényi szabályozásnak eleget tevő alkalmazás, ami a borászok számára nagyban megkönnyíti a kötelező alkotóelemek megjelenítését lehetővé tevő QR kód alkalmazását. A rendeletről bővebben: productbroker.eu/2021-2117-eu-rendelet ad információt. Azoknak a borászoknak, akik számára csak a kötelező elemek (összetevők, allergének) kezelése elegendő, díjmentes megoldást kínál a HNT.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2021/2117 RENDELETE (2021. december 2.) a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló 1308/2013/EU rendelet, a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek minőségrendszereiről szóló 1151/2012/EU rendelet, az ízesített borászati termékek meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, jelöléséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló 251/2014/EU rendelet és az Unió legkülső régiói részére egyedi mezőgazdasági intézkedések megállapításáról szóló 228/2013/EU rendelet módosításáról.

Ez a rendelet tartalmazza többek között a 2023. december 8-tól alkalmazandó azon jelölési szabályokat is, amelyek alapján a borászati termékek kiszerelésén jelölni kell az energiatartalmat, a tápértéket, az összetevőket, illetve az összes allergén anyagot. Az adatok bizonyos részét december 8. után elektronikus úton is lehet jelölni. A borászati termékek forgalomba hozatalakor nagy körültekintéssel kell eljárni a címke, illetve az e-címke tervezésekor, mert a nem megfelelően jelölt termékeket ki fogják vonni a forgalomból.

2023.11.24-én az Európai Bizottság az EU valamennyi hivatalos nyelvén megjelentette az új jelölési szabályokhoz kapcsolódó hivatalos jogértelmezését.

A boros címkéken alkalmazható marketing jellegű információk megjelenítésére szolgáló QR kód. Mivel -borok esetén- a kötelező elemek mellett nem engedélyezett kiegészítő információk publikálása, ezt csak egy külön címkével lehet kezelni. Alkalmazásával tetszőleges mennyiségű információ adható át a termékről, borok esetében a palackban levő konkrét borról, amikkel a fogyasztók számukra hasznos információkhoz juttathatók. Bemutatható a termőterület, a feldolgozott szőlő, a kóstolási információk (íz, illat, lecsengés, …), a szüret és a palackozás időpontja, a technológiai folyamat, a gasztronómiai illeszkedés, a borral nyert díjak, … Mivel a címke elektronikus háttértartalma utólag is módosítható, egy esetleges termékvisszahívás is támogatható, illetve bármilyen, palackozást követő esemény, vagy hír dinamikusan az eredeti tartalomhoz köthető. Természetesen a megoldás használata tetszőleges termékekre kiterjeszthető. Lásd még: Wine Broker és Product Broker.

Extended producers responsibility, azaz kiterjesztett gyártói felelősség.

A kiterjesztett gyártói felelősség olyan rendszer, amelyet egyes országokban és régiókban alkalmaznak a hulladékgazdálkodás terén. Az EPR díjat a termékek gyártói vagy importőrei fizetik. Ez a díj arra szolgál, hogy finanszírozza és ösztönözze a termékek újrahasznosítását, kezelését vagy újrafeldolgozását a termék élettartama végén. Az EPR díj célja, hogy a gyártókat és importőröket bevonja és ösztönözze a termékek élettartama utáni hulladék kezelésében. A díj mértéke általában a termék típusától és jellegétől függ, és az újrahasznosítás, az újrafeldolgozás vagy a hulladékkezelés költségeit fedezi.

A mustból a borrá válás irányított, vagy irányítatlan folyamata.

Erősített (vagy alkohollal dúsított) borokról beszélünk, ha azok készítésekor, az erjedés végeztével magasabb alkoholtartalmú készítményt (pl. borpárlatot) adnak a borhoz, elsősorban annak az alkohol- esetleg cukortartalmát növelve. Ha a beavatkozás forrás közben történik, úgy a bevitt magas alkohol a további erjedést megállítja, így a magasabb maradék cukor édesebb végterméket eredményez. Sok más mellett tipikus példái a Sherry, a Madeira, vagy a Portói.

Az ESG (E, mint environmental, S, mint social, és G, mint governance szavakból alkotott fogalom. Megalkotói a fenntarthatóságért végzett munka átláthatóvá és mérhetővé tételét tűzték ki célul kiemelten a közép- és nagyvállalatok esetében a környezeti, társadalmi és vállalat irányítási területeken.

A Product Broker egyik kiemelt célja, hogy a legszélesebb fogyasztói kör számára tegye átláthatóvá az egyes termékek jellemzőit, támogassa az eredményes hulladékgazdálkodást, segítsen az élelmiszerpazarlás minimalizálásában, a karbonlábnyom csökkentésében.

A vállalati fenntarthatóság legfőbb szabályozása, ami az E környezeti, S társadalmi és G vállalatvezetési irányelveket fogalmazza meg.

Ez a felirat a palackon azt jelzi, hogy a borkészítő saját tulajdonú, vagy hosszú távra kezelésbe vett területről származó, nem pedig vásárolt szőlőből készíti a borát. Ez a megjelölés minőségi ugrást, a fogyasztó számára egyfajta megbízhatóságot jelenthet, különösen a natúr, vagy biodinamikus borok esetében. Miután a borokra vonatkozóan a peszticid tartalom mérése (pláne közlése) nem kötelező, ezt hitelesen első körben csak a szőlő vonatkozásában lehet lekövetni. Szóval; ha komolyan vesszük a „tőkétől a pohárig” elvet, ez a felirat eléggé felértékelődhet.

A mindennapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük, az alkoholos italok etanolt tartalmaznak. Az etanol az egyik legrégebben ismert, és egyben az egyik legelterjedtebb tudatmódosító. Cukortartalmú folyadékok (pl. must) erjesztésével, vagy nagyobb alkoholfok esetén desztillációval állítják elő ezt az emberi fogyasztásra is alkalmas alkoholt. Az alkoholos italok nagy mennyiségben való fogyasztása súlyos mérgező hatással van az emberi szervezetre. Tönkreteszi az idegrendszert, illetve a mérgező anyagok lebontásában fontos májat.

Azonos rendszertani nemzetséghez tartozó egyedek keresztezése. A direkttermők közül ilyen szőlő, a Delaware, az Otteló és a  Noah, ezek mindegyike Amerikában előállított Labruska származék.

Szőlőgyökértetű, amely a homokos talajú területek kivételével, valamennyi szőlőültetvény nagy részét kiirtotta. Statisztikák szerint a Tokaji területen a szőlő 90%-át.

Az FMCG egy angol mozaikszó, a Fast-Moving Consumer Goods kezdőbetűiből áll össze, jelentése: gyorsan forgó fogyasztási áruk. Ezen termékek közös jellemzője, hogy folyamatos, napi kereslet van rájuk, gyorsan fogynak és forognak, így nagy mennyiségben állítják elő és adják el őket.

A siller sváb neve. Tartalmilag ugyanaz.

A greenwashing kifejezés magyarul zöldre mosást vagy zöldre festést jelent. Ez egy olyan marketing- vagy reklámstratégia, amelyben egy cég környezetbarátnak mutatja be valamely termékét vagy saját magát, olyan esetben is, amikor ez túlzás, ferdítés, vagy csak féligazság. Azt a látszatot keltik, hogy az adott cég többet tesz a környezetért, mint a valóságban. A jelenség egyik oka, hogy a környezetbarát termékek és szolgáltatások iránt egyre nagyobb a kereslet világszerte.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa köztestület, a háromszintű magyar hegyközségi rendszer legfelső, országos szintje, amelyet a hegyközségeket tömörítő hegyközségi tanácsok alkotnak. A hegyközségi törvény által meghatározott feladata a magyar bortermelés és értékesítés nemzeti szintű érdekvédelme és összehangolása, a hegyközségi tanácsok adatgyűjtésének országos összegzése. Ezek alapján javaslatokat dolgoz ki a kormányzat számára a szükséges jogszabályi változásokról, illetve agrárpiaci beavatkozásokról. A nemzeti tanács piacra jutási szolgáltatásokat nyújt, kiállításokat, borversenyeket, konferenciákat szervez, képviselheti a hegyközségeket származás- és minőségvédelemmel kapcsolatos ügyekben és kapcsolatot tart fenn a nemzetközi eredetvédelmi szervezetekkel.

A körforgásos gazdaság egy olyan rendszer, amelyben a termékek használat után a szeméttárolók helyett ismét a gyártásba kerülnek, így nem keletkezik hulladék – vagyis az erőforrásokat bent tartja a gazdasági folyamatokban. Ez a modell többet jelent a szelektív hulladékgyűjtésnél és az újrahasznosításnál. A termékek tervezésekor már tudni kell, hogy a használat után mi lesz az alapanyagból. A körforgásos gazdaság a kölcsönzésre épít a vásárlással szemben, a megvásárolt termékek esetében pedig számol a javítással, átalakítással, továbbadással a kidobás helyett.

A lineáris gazdasági modell egyszeri fogyasztással (gyártás, felhasználás, kidobás) számol, nem épít az újrahasznosításra, a termékek olcsó alapanyagokból készülnek, minőségük alacsony, ezért nem is tartósak. A felhasznált alapanyag és erőforrás rövid időn belül hulladékká válik.

Egy gépen, adott műszak alatt, ugyanazzal a beállítással (és feltöltéssel) létrejött termékek tartoznak egy LOT szám alá.

A macerációs eljárás a szőlő préselés előtt történő héjon való áztatása, aminek a célja a héjban levő szín és aromaanyagok felszabadítása. Ebben a fázisban dönti el a borász, hogy adott kékszőlőből rozé, siller, vagy vörösbor legyen. Ha ez az idő 1-3 óra, úgy rozé, 10 óra körül siller készül. Vörösborok esetében 20-30 napig is tarthat a héjon áztatás. Ebben az esetben belép egy új technológiai részfolyamat, az un. csömöszölés.
Ritkán, de fehérszőlők esetében is alkalmazzák az eljárást. Az így készült borokat a narancsbor névvel illetik.

A portugáliai Madeira szigetéről származó magas cukor és alkoholtartalmú, égetett szesszel erősített likőrbor. Illatát és ízét tekintve inkább borpárlathoz, mások szerint a Tokaji borokhoz hasonlít.

Legismertebb változatai az édes desszert borok, de szárazabb változatai is népszerűek. Jellemzően aperitifként, vagy desszert borként fogyasztják.

Szicíliából származó bor. Fehér Marsala-t grillo, cattaratto és inzolia szőlőből készítik, a vörös Marsala-hoz calarese, nero mascalese, nero d’avola, pignatello kékszőlőből készítik. Alkoholtartalma 15-20% között mozog. Száraz, félszáraz és édes változatok készülnek belőle.

A metil-alkohol, más néven metanol vagy faszesz egy súlyosan mérgező alkohol, aminek az EU-n belül emberi fogyasztás célú felhasználása tiltott. A direkttermő szőlők borai tartalmazzák, ezért ezek kereskedelmi célú előállítása, forgalmazása az EU-n belül tiltott.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a MOL hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének neve. A cég azért jött létre, mert a MOL elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót. A MOL cégcsoport stratégiai célja, hogy hulladékgazdálkodási tevékenységeit egységesítse, és hatékonyan hozzájáruljon Magyarország, illetve a régió körforgásos gazdaságának erősítéséhez. A MOHU erre a célra jött létre, és nyerte meg az állami koncessziót a hulladékgazdálkodás hazai egységesítésére és fejlesztésére.

Egy apránként terjedő, amúgy ősi borkészítési technológiával előállított fehérbor, amikor a mustot nem választják el a törkölytől, azaz tartósan cefreként hagyják forrni, egy, de akár hat hónapig is. Eredményeképpen a héjból és a magból -az alkohol által is támogatottan- kioldódó szín- és aromaanyagok adnak nálunk különlegesnek számító jelleget. Narancsbornak a sárga színe miatt hívják, de a technológia hazájában, Grúziában amber wine, azaz borostyán bor a neve. Szűrés után Grúziában földbe süllyesztett agyagedényben tárolják, akár évekig. A natur és a biodinamikus borok iránti kereslet növekedésével egyre több más ország beli és hazai borász is próbálkozik ezzel az ősi technológiával.

Az szőlőtermesztéstől kezdve organikus, vagy biodinamikus folyamatokat feltételező borkészítés eredménye. Pontos definíció nehezen adható, a dolog erős forrásban van, mint ősszel a must. 😊 Az irány viszont szimpatikus.

(1910-1986) kertészmérnök, szőlészeti kutató. Legjelentősebb munkája az Ampelográfiai album I-III kötet. (szőlőfajták leírása, jellemzése)

A szőlőszár megvastagodott része, olyan rügyek találhatók itt melyekből később levélrügy vagy akár gyökér is fejlődhet.

Az organikus gazdálkodás (más terminológiában biogazdálkodás vagy ökológiai gazdálkodás), olyan gazdálkodási forma, ami szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával.

Lásd: organikus gazdálkodás.

Bor csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha átesett a szükséges borkezelési eljárásokon, és megfelel az előírt követelményeknek. Megkülönböztetünk palackozott és hordós borokat, de Magyarországon csak palackozott bor kerülhet kiskereskedelmi forgalomba.

A palackozáshoz előre meghatározott méretű és színű üvegpalackokat használnak, amiket címkéznek és lezárnak.

A peszticidek olyan növényvédő szerek (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme a károsító élőlényektől.

Az antioxidánsok közé tartozó vegyületek tág csoportja. A tudományos meghatározás helyett inkább nézzük meg, milyen változatos élettani hatással bírnak;

  • javítják a vérkeringést és segítik a kiegyensúlyozott vérnyomást,
  • gátolják a szervezet általános egészségi állapotának a romlását,
  • pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre,
  • elősegítik a sejtek közti „kommunikáció” hatékonyságát,
  • pozitív irányába érzékenyítik a receptorokat,
  • gátolják a neurológiai betegségek kialakulását,
  • a bőr öregedési folyamatait lassítják,
  • segítik a csontritkulás kialakulásának a megelőzését.

Hogy juthatunk hozzá?
Számtalan zöldség és gyümölcs (mint pl. áfonya, gránátalma, vörös szőlő, káposzta félék, vagy cékla …) mellett vörösborból.

Az a folyamat, melynek során a szőlőből kisajtolják a mustot. Manapság a préselést jellemzően megelőzi a bogyózás és a zúzás.

Tetszőleges mennyiségű, QR kóddal ellátott élelmiszer gyakorlatilag nem korlátozott tartalmú adatlapjának a feltölthetőségét, tárolását és QR kódok alkalmazásával történő publikációját megvalósító felhő alapú alkalmazás. A QR kód legenerálása az adatlap kitöltése után történik. A szükséges felhőszolgáltatás, tárhelybiztosítás, az adatmentés és szerver oldali vírusvédelem díja a szolgáltatás előfizetési díjában benne van.

A QR kódon keresztül a gyártók által fontosnak ítélt vevőtájékoztató információkat automatizáltan juttatja el a QR kód leolvasására képes telefonok érdeklődő tulajdonosainak. Az alkalmazás előnye, hogy képes online adatátvételre többek között a „ekétől a tányérig” fogalom tartalmi megvalósítását biztosító QSTS alkalmazástól.

A rotundone egy szeszkviterpén, amelyet eredetileg a jávai fű gumóiban fedeztek fel. A rotundone a fekete bors, a majoránna, az oregánó, a rozmaring, a bazsalikom, a kakukkfű és a muskátli illóolajában, valamint egyes Syrah borokban is megtalálható. Borsos aromát kölcsönöz.

A saját márkás termék olyan termékek, amelyeken a kiskereskedő saját védjegyét („márkáját”) tünteti fel. A saját márkákat általában kizárólag az a kiskereskedő forgalmazza, amelyik azokat birtokolja és más versenytárs márkájú termékekkel együtt értékesíti. A kiskereskedő és a gyártók termékei versenyeznek egymással. A saját márkás termékek ára általában alacsonyabb, mint a hagyományos márkáké.

Egy időben, azonos körülmények között készült termékeket, termékadagokat jelöl. A sarzs kifejezés a franciából jött (charge – töltet) és a gyógyszeripar használta, ahol a termékek üstökben vagy autoklávokban jönnek létre, összetételüket pedig receptúráknak nevezik. Egy feltöltésből létrejött termékek tartoznak egy sarzsba.

A „seprő” a borkészítés üledéke, amely általában elhalt élesztőből, szőlőmag-darabkákból és szilárd anyagokból áll. A borászok néha szeretik ezeknek a szilárd anyagoknak egy részét érintkezésben tartani a borral, hogy kivonják az ízt, az aromát és a textúrát.

A spanyol Jerezi-borvidékről származó borpárlattal (jellemzően brandy) erősített likőrbor. A márkanév kizárólagos tulajdonosa és használója Spanyolország. Ahhoz, hogy egy bort sherry-nek lehessen nevezni, a bornak és az erősítéshez használt párlatnak is a Jerezi-borvidékről kell származnia.

A rosé és a vörös bor közt helyezkedik el. A rosé borhoz képest fanyarabb, teltebb, aromásabb ízvilággal rendelkezik.

A világospiros színű könnyed bor készítésének nagy hagyománya van pl. a Szekszárdi és a Tokaji borvidéken.

Sokrétű biológiai hatással rendelkező vegyületek. Gyakran alkalmazzák őket gyulladáscsökkentésre, nyálkahártya-sérülések ellátására.

A szűrés során kiszűrik a borból a derítés során kicsapódott anyagokat. Fontos, jellemzően palackozás előtti művelet. Ugyanakkor a hordóból sokszor jobban ízlik a bor. Talán nem véletlen, hogy a szüretlen sör is egyre népszerűbb.

Termékvisszahívásra akkor kerül sor, ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van. A visszahívásnál nehézséget jelent a vásárlók elérése, értesítése. (forrás: Nébih). A Product Broker segítséget ad a termékvisszahívási információ fogyasztók felé történő célzott, online eljuttatásához.

A héjon áztatott, vörösbor célú cefre tetején visszatérően kialakuló réteg, ami a mustban levő szilárd részek (héj, mag, esetlegesen szármaradványok) összessége. Ezeket -azaz a törkölyt- az erjedés során keletkező széndioxid hajtja föl a folyadék tetejére.

A vegetáriánizmus nem egy egységes étrendi mintázatot jelöl, hanem több irányzata is van. Közös jellemzőjük a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása, amely különböző mértékben egészülhet ki állati eredetű élelmiszerekkel.

A szőlő betakarítását (azaz a szüretet) követő borkészítési folyamat, ami során a szőlőből bor lesz. A borkészítés és a szőlő megművelése ugyanolyan fontossággal bír, hiszen mindkettő meghatározóan befolyásolja a bor természetét.

A Product Broker borászat specifikus szolgáltatáscsomagja.

Az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás egzisztenciális fenyegetést jelent az Európai Unió és a világ számára. E kihívások leküzdése érdekében jött létre az európai zöld megállapodás, Európa új növekedési stratégiája, mely az Uniót modern, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdasággá alakítja át. Az európai zöld megállapodás célja, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Ehhez ki kell aknázni az új környezetkímélő és gazdaságélénkítő technológiákban rejlő előnyöket, fenntarthatóvá kell tenni az ipart és a közlekedést, és csökkenteni kell a szennyezést. Az éghajlati és környezeti kihívásokra, mint lehetőségekre tekintünk, melyekkel, ha élni tudunk, az átállás mindenki számára nyitott és igazságos lesz.

Az Európai Bizottság segíti az uniós tagállamokat abban, hogy olyan reformokat dolgozzanak ki és hajtsanak végre, amelyek támogatják a zöld átállást, és hozzájárulnak az európai zöld megállapodás céljainak eléréséhez. Segíti továbbá a központi és helyi közigazgatásban szükséges eljárások, valamint a zöldítő intézkedések végrehajtásához szükséges koordinációs struktúrák kialakítását.

Forrás: Európai Bizottság

A zúzás célja az, hogy a bogyók héját felszakítsák. Ha nem volt előzetesen bogyózás, úgy a két dolog egy fázisban is megtörténhet. Ha a borász az adott kékszőlőből nagyon világos rozét, szélsőséges esetben fehérbort akar készíteni, akkor az ehhez szükséges must készítésekor kihagyja a zúzást.