Hibernál

A tudatos borfogyasztók körében egyre növekvő igény, hogy az elfogyasztott nemes nedűben mind kevesebb legyen a vegyszermaradék, a termelők pedig a költséghatékonyság jegyében olyan fajtákat választanak, amelyek nem, vagy csak minimális kemikália felhasználásával kiváló termést biztosítanak. Mindkét igényt kielégítik a rezisztens szőlőfajták. A Hibernál is ilyen.
Kép forrása:WinePlus

Németországban Heinrich Birk 1944-ben nemesítette a Seibel 753 és a Rajnai rizling 239-es klónok keresztezésével. Nevét a rendkívüli fagytűrő képességéről kapta, miközben a gombabetegségekkel szemben is megvan a természetes immunitása.

Bora egészen kiváló, a bodzavirág keserédes illatán átsejlő leheletnyi petrolosság emlékezteti a kóstolót, hogy az egyik szülő a Rajnai rizling. Ilyen kellemes illatbomba vezeti fel az első kortyot, amit határozott, élénk, de mégis harmonikus savakban fürdő trópusi gyümölcs kavalkád ízei követnek, melyek zamata még hosszan, a korty lenyelése után is megmarad.

Hazánkban néhány éve kezdték felfedezni ezt a remek fajtát, amely nemcsak üde reduktív tételeivel ejt rabul, de jól tűri a késői szüretelést, melynek eredményeként különleges desszertbor is készíthető belőle.

További szőlőfajták