Néró

Magyar fajta, de gyökerei Franciaországig nyúlnak vissza, hiszen egyik szülője a Seyve Villard 12375-ös szelekciója, viszont beltartalmi jegyeket örökölt a Medoc noár ás a Csabagyöngye nagyszülőktől is. A nemesítés Csizmadia József és Bereznai László érdeme, akik 1965-ben – az előbb felsorolt ősökből – alkották meg.
Kép forrás: Magyar Bor

Pályafutása csemegeszőlőként indult az Európai Unióban,  hazánkban 1993-tól államilag elismert bórszőlőfajtaként tartják nyilván. Elterjedése egyenlőre a Duna menti régiókra korlátozódik, de rendkívüli tulajdonságai – igazolt egészségügyi gyógyhatása – ígéretes jövőt biztosít számára.

Korai érése és a reduktív technológia, kiváló rozé borban kelti életre, a szőlőben rejlő eper és az erdei bogyós gyümölcsök ízét megidéző zamatokat. Friss határozott savgerinc által biztosított karakter, enyhe fűszeres jegyeket is hordoz. Napjainkban a rozé borban mutatja meg értékeit, de találkozhatunk belőle készült könnyed vörösborokkal is.

További szőlőfajták