Shiraz (syrah)

Származási helye a Rajna vidéke. A Syrah a Vitis allobrogica család leszármazottja és a Dureza x Mondeuse Blanche természetes kereszteződésével jött létre a Rajna borvidékén.
Kép forrás: Magyar Bor

Szőlőnövény jellemzője:

  • tőkéje: közepes méretű és magasságú
  • vesszője: barnásvörös, középvastag
  • levele: középnagy, sötétzöld, erős szövetű, 3, vagy 5 karéjú,
  • fürtje: hosszú, tömött, vállas
  • bogyói: vastag héjszerkezetű, mély lila-kék színű

Bőtermő, közepesen korán érő fajta. Apró bogyói gyorsan túlérnek, ezért az optimális szüret időpontját nehéz megválasztani. A, fűszeres, főleg feketeborsra utaló jegyei a rotundone komponensnek köszönhetők.

Jó hozamokra képes, ellenálló fajta, azonban kellő napfény hiányában a gyümölccsé alakulás problémás lehet. A fajta érzékeny a magas mészkőtartalomra. Mivel nagyon szereti a meleget, ennek hiányában termesztése problémás. Gazdag anthocyaninokban, ezáltal jól érlelhető palackban, de jól teljesít kisfahordóban is.

Bora mély színű, magas tanninokkal, komplex aromák és ízek jelenhetnek meg benne a számára kedvező éghajlaton, pl. Ausztrália, ahol évente akár kétszer is szüretelhető. Kedvező körülmények között feketebogyós gyümölcsök, feketeribizli, földiszeder jegyeket vesz fel, csokoládét, füstöt és érett, lekváros aromákat hordoz. Borát nagyrészt házasítva értékesítik, de remek rozé alapanyag is.

A syrah-ból készített borok mély színűek, közepes-magas alkohollal és magas, kifejezett, erőteljes tanninszerkezettel rendelkeznek. Hűvösebb területeken ibolya, szeder, zöld olíva, piros ribizli, menta és bors; míg melegebb klimatikus adottságok mellett fekete ribizli, fekete szeder, édesgyökér, mentalevél, valamint füstös és feketeborsos jegyek uralkodnak benne.

Termőhelyei

Igazi világfajta. Franciaországban természetesen a legelterjedtebb, majd ezt követi Ausztrália (ahol shiraz-ként ismerik), illetve Spanyolországban és szinte minden újvilági bortermelő vidéken találkozni vele. Képes önmagában is nagy borként megjelenni, de kiváló komponens a házasításokhoz. Magyarországon kb. 300 hektáron termelik, legtöbbet az Egri és a Villányi borvidéken

Étel párosítás

Jól párosítható grillezett húsokkal és steakekkel, fasírtokkal, sült vadakkal, pörköltekkel, általában sült húsokkal.

További szőlőfajták