Termőhelyek, borvidékek

Azt a termőhelyet, ami több település közigazgatási területére kiterjedően hasonló domborzati, talajtani, éghajlati adottságokkal, jellemző szőlőfajta összetételű, művelésű ültetvényekkel, szőlőtermesztési és bortermelési hagyományokkal rendelkezik, sajátos borokat termel borvidéknek nevezik.

Magyarországon az alábbi 22 borvidék található:

Forrás: Borász Portál

Az egyes borvidékek jellemzőit részletesen bemutatja a borászportál, mi itt beérjük a felsorolással és egy régebbi, áttekintő térképpel.

Ezen kívül beszélhetünk még zárt borvidékről, bortermő helyről és egyéb szőlőtermő helyről is.

A kataszteri besoroláson kívül még figyelembe veszik a fekvést, a lejtők, a klíma és a helyi klíma szőlőre gyakorolt hatását, amit együttesen terroirnak nevezünk.

A szőlőművelés alapismérvei, lépései

A termesztéstechnológiát több tényező is meghatározza, behatárolja. Főképp az alábbi feltételekkel kell számolnunk:

  • területnagyság
  • környezeti feltételek
  • ültetvényszerkezet
    • sor- és tőtáv
    • támasz
    • tőkeművelésmód
    • szőlőfajta
  • egyéb tényezők (szemlélet és kereslet változás követése)

Termőhelyek és jellemzőik

A szőlőtermesztésben a termőhelyeknek kiemelkedő szerepe van. A szőlőkataszteri besorolást ezért alkalmazzák nálunk, ez a mérőszáma az egyes termőhelyek szőlőtermesztésre való alkalmasságának jelzésére. A katasztert a környezeti tényezők alapján kerül megállapításra.

Az alábbi tényezőket veszik figyelembe a besorolásban (16 ökológiai, 2 ökonómiai):

Téli fagy, tavaszi-őszi fagy, talajtípus, talajképző kőzet, talaj kémhatása, fizikai talajféleség, vízgazdálkodás, humuszkészlet, termőréteg vastagság, terület homogenitása, terület vízgazdálkodása, erózió mértéke, égtáji fekvés, tengerszint feletti magasság, domborzat, terepfelszín, környezet, területhasznosítás, útviszonyok.

A legfontosabb 5 tényező:

  1. téli fagy,
  2. tavaszi-őszi fagy,
  3. talajtípus,
  4. égtáji fekvés és a
  5. tengerszint feletti magasság.

A három kategória:

  • I. osztály: szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas
  • II. osztály: szőlőtermesztésre alkalmas
  • III. osztály: szőlőtermesztésre feltételesen alkalmas

Az újabb szabályozások Uniós szabályhoz alkalmazkodva már nem tartalmazzák az alkalmatlan területi besorolást.

Fenti információk egyike-másika esetenként előfordul a borok terméklapjain, de a kóstolást semmi nem helyettesítheti. 😊