Sauvignon blanc

A világ legtöbb szőlőtermesztő országában megtalálható a termesztésben. Ahogy azt a hangzatos név is sejteti, Franciaországból származik, ahol a Bordeaux-i borvidék száraz és édes fehérborainak alapjául szolgál (többnyire Sémillon-nal házasítva), de emellett nagy népszerűségnek örvend a borászok körében a Loire-völgyében is. Mivel Sauvignon Blanc szőlőfajta a hűvösebb klímájú termőterületeket kedveli leginkább, nem csoda, hogy Franciaországon kívül, Új-Zélandon és Chilében készülnek legszebb borai.

A szőlőnövény jellemzői:

  • tőkéje: erős növekedésű
  • vesszői: közepes vastagságúak, rövid ízközűek, barna színűek a nóduszoknál
  • vitorlája: bronzos-zöld
  • levele: közepes méretű, kerekded, tagolt
  • fürtje: kicsi, hengeres formájú, kis vállal, tömött
  • bogyói: kicsik, sárgásfehér színűek, lédús, vastag héjúak.

Közepes tenyészidejű, szeptember második felében érik, de lassú cukorgyűjtő. Későn fakadó, de korán érő fajta. Szüretelésénél fontos az optimális érettség és a cukor-sav arány. Rendkívül hajlamos az önárnyékolásra, ezért a zöldmunka elengedhetetlen az érési időszak előtt és közben. A szőlőbogyó jellegzetesen fűszeres, nyers zöld ízű. Rothadásra hajlamos fajta.

Gyakran használják házasításokban. Bora nagyon intenzív aromákkal rendelkezik, vágott fű, bodza, citrusok, csalános ízjegyekkel.

Telepítése csak néhány borvidéken nem engedélyezett. Hűvösebb klímán szebb bort ad.

További szőlőfajták