Rózsakő

Dr. Király Ferenc szőlőnemesítő, 1957-ben a Kéknyelű és a Budai zöld keresztezéséből állította elő, megalkotva ezzel a Kéknyelű egyik porzóját.
Kép forrás: Szent György Hegyközség

Nevét a Badacsony-hegyen lévő lapos bazaltkőről – a legendás Rózsakőről – kapta.

A vulkánikus talajon talált otthonra, szinte kizárólag a Badacsonyi borvidéken találkozunk vele, ott sem régóta, hiszen 2003-ban került az államilag minősített fajták közé, azóta viszont igen kedvelt fajta, hiszen bora igazi különlegesség.

Illata nem hivalkodó, leheletnyi barack és szőlővirág érzet vezeti fel az első kortyot, melyben a gazdag savakban fürdő sokszínű virágos, fűszeres ízek frissítik fel a kóstolót, amit egy hosszú ásványos lecsengés tesz felejthetetlenné.

Jellemzően száraz bor, aromagazdagsága a reduktív erjesztésű borainál üdeséget, hordós erjesztésnél eleganciát biztosít a bornak. Határozott savgerincét néhány borász kevés maradék cukor ölelésébe burkolva kellemes félszáraz bort is készít belőle.

További szőlőfajták