Rizlingszilváni

Müller Thurgau néven is ismert, mely nevet a nemesítőjéről kapta, aki ezt a szőlőfajtát a Rajnai rizling és a Zöld szilváni keresztezésével alkotta meg 1891-ben.
Kép forrás: Magyar Bor

Müller Thurgau néven is ismert, mely nevet a nemesítőjéről kapta, aki ezt a szőlőfajtát a Rajnai rizling és a Zöld szilváni keresztezésével alkotta meg 1891-ben.

Hazánkba az I. világháború után került be, de államilag minősített fajták közé 1956-ban vették fel. Ma már számos borvidékünkön kedvelt fajta, annak ellenére, hogy fagyérzékeny és a gombabetegségekkel szemben sem ellenálló, de korán szüretelhető, kiváló a termőképessége, különleges, kellemes bora ellensúlyozza a szőlő termesztési nehézségeit.

Bora könnyed, fajtajelleges, érezhetőek a diszkrét virágillatot követő zöld gyümölcsös ízek, melyeket a reduktív technológia megőriz. Fajtaborként is kiváló, de szívesen választják házasításokhoz, lágy savai közepes extrakttartalom mellett üde frissítőként hatnak a kóstolóra.  

További szőlőfajták