Ottonel muskotály

Francia eredetű, Muscat ottonel néven is ismert melyet Moreau Robert angers-i kertész állított elő 1852-ben. Hazánkban 1956-ban vették fel a minősített fajták közé és szinte valamennyi bortermő helyen találkozhatunk vele. Termesztése sok odafigyelést igényel, de bora iránti növekvő kereslet miatt értékes szőlőnek számít.
Kép forrás: Austrian wine

Bora zamatos, kellemes virágillatú. Hogy finom savait megtartsa, fontos a szüret idejének megválasztása. A muskotályos íz, – melyre más borok kóstolásánál hivatkozunk – ennek a bornak a sajátja, ami a vulkáni talajokon termelt szőlő esetén egészen különleges arcát mutatja.

Önmagában is kiváló, akár száraz akár édes tételt kóstolunk belőle, de házasításokban a bort gazdagabbá téve felejthetetlen élményt tud nyújtani.

További szőlőfajták