Olaszrizling

Az olasz- és a rajnai nem összetévesztendő, két önálló fajta. Az olaszrizling olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették.

Szőlőnövény jellemzői:

  • tőkéje: középerős
  • vesszői: vékonyak, hosszú ízközűek, jellegzetes módon szalmasárga színűek, világosbarna csíkozással
  • vitorlája: sárgászöld színű, fehéren gyapjas, a hegye halványpiros
  • levele: általában közepes méretű, olykor kicsit, rendkívül változatosan tagolt.
    – vállöble nyílt
    – Fürtje: kisméretű, hengeres formájú, tömött
    – Bogyói: kicsik, sárgászöld színűek, gömbölyűek

Hosszú tenyészidejű, késői fakadás miatt, késői érésű is. Bőtermő. Sovány talajra nem ajánlott telepíteni. Fagytűrése jó, rothadásra közepesen érzékeny. Termésbiztonsága jó.

Bora testes, magvakra elsősorban mandulára emlékeztető íz jegyekkel rendelkezik. Savai finomak, az évjárattól, termőhelytől nagyban függenek. Hajlamos a töppedésre és a nemespenészt is jól fogadja.

A minőség érdekében terméskorlátozás szükséges.

Régebben úgy mondták; a legszebb Olaszrizlingek a Szent György-hegyen és Csopakon teremnek.

További szőlőfajták