Generosa

Születése a Móri borvidékhez köthető, egész pontosan Csókakőn alkotta meg Bíró Károly nemesítő 1951-ben, a Piros Tramini és az Ezerjó keresztezésével. Az így megszületett hibrid magja került a Kecskeméti kutatóállomásra, ahol Dr Hajdú Edit fejezte be a munkát.
Kép forrás: Magyar Bor

Sokat ígérő fajta, kiváló fagy és szárazságtűrő, emellett bőtermő és a gombabetegségekkel szemben sem túlzottan érzékeny. Kitűnő íz és zamatanyagai a szőlőben és a belőle készült borban egyaránt visszaköszönnek.

Elsősorban a kunsági borvidéket hódította meg, de igen kedvelt a Móri borvidéken is. Termesztése felfutóban van, most kezdik felfedezni értékeit.

Borának egyedülálló, szőlővirágra emlékeztető illata – vélhetőleg a Traminitől örökölt – trópusi gyümölcsöket és főszereket megidéző- íze rabul ejti a kóstolót. Lágy savai elsőre, könnyed bor benyomását keltik, de értékes beltartalmi jegyei pár korty után felszínre kerülnek. Szakemberek szerint már ma is egy kiváló bort adó fajta, de rejt még meglepetéseket, egy jelentős terméskorlátozás, a legkiválóbb borok közé emelheti. Előszeretettel használják pezsgő alapanyagként is.

További szőlőfajták