Ezerjó

Magyar fajta, ami az egész országban elterjedt, de igazi hazája a Móri borvidék. Nagyüzemi termelésben a tömegborszőlő-fajták közé sorolják.
Kép forrás: Ezerjó Nap

Kényes fajta, nehezen viseli a fagyot és a gombabetegségekkel szemben sem ellenálló. Az időjárás, nagyban befolyásolja a minőségét. Borának savgerince – kedvező évjáratokban, amikor a rothadásérzékenysége miatt nem kell korán szüretelni – belesimul a zöldfűszerekre emlékeztető ízekbe és késői szüret esetén kifejezett előnyt jelent, hiszen az édes körtés fűszeres zamatoknak friss üdeséget biztosít.

Mára az ellenállóbb, nagyobb termésbiztonságú fajták egyre jobban kiszorítják, de kistermelésben még sokáig kedvelt fajta marad. Hazai nemesítőink szívesen keresztezik lágyabb savakat tartalmazó fajtákkal. Így jött létre, a szintén államilag elismert Zengő és Zenit fajta is.

További szőlőfajták