Cserszegi fűszeres

Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő 1960-ban, a Keszthely melletti Cserszegtomajon alkotta meg az Irsai Olivér és a Piros tramini keresztezéséből ezt az értékes tulajdonságokkal rendelkező szőlőfajtát.
Kép forrás: magyarizek.cafeblog.hu

A szőlőnövény jellemzői:

  • tőkéje: inkább gyengének mondható, kevés számú vesszőt nevel
  • vesszői: hosszú ízközűek, színük világosbarna. Rügyei aprók, nem gyapjasak.
  • vitorlája: csupasz, színe zöld, bronzosba hajló
  • levele: tulajdonságait az Irsai Olivértől örökölte, csak színe sötétebb zöld. Ami feltűnő az a levélnyél és a szártag pirossas-zöld színeződése.
  • fürtje: nem túl nagy, vállas lefele kúposodó közepesen tömött
  • bogyói: 14 mm átmérőjű gömbölyű szemek, melyek színe – valószínű a Piros traminire hasonlítva – húspiros, de az érés előrehaladtával borostyánszínűre fakul. Íze jellegzetesen fűszeres, enyhén muskotályos, élénk savak jellemzik.

Az időjárás függvényében, szeptember közepétől már jó mustfokkal szüretelhető. Kiemelkedő a fagytűrő képessége, a szárazságot viszont megsínyli. A többi fajtához képes fokozott figyelmet kell fordítani az optimális termőhely kiválasztására, ennek ellenére telepítése sok borvidéken engedélyezett.

Bora illatos, enyhén muskotályos és jellegzetesen fűszeres ízű. Élénk savakkal és kiemelkedő cukormentes extrakt tartalommal rendelkezik, ami növeli borászati értékét. Házasításoknál kedvelt alapanyag, de sokaknak önállóan is kedvence.

További szőlőfajták