Chardonnay

A legismertebb szőlő a világon. A Chardonnay származását illetően nem lehet egészen konkrét dolgot állítani. Feltételezhetően Burgundiából származik. Ami biztos, hogy egy régi szőlőfajtáról van szó, amely nevét, a Burgundia déli részén található Chardonnay községről kapta.

Szőlőnövény jellemzői:

  • tőkéje: közepes erősségű 
  • vesszői: közép vastagok 
  • vitorlája: bronzos zöld, pókhálósan szőrözött 
  • levele: közepes méretű, kerek, változatosan tagolt. A vállöböl nyílt, U alakú. 
  • fürtje: kicsi, fürtjei 90-100 g körüliek, hengeres, alig hamvasak, feketén pontozattak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak. 

Korán fakad és virágzik, szeptember első felében, közepén érik. Növekedési erélye közepes.

Megbízhatóan, de nem terem bőven. Jó cukorgyűjtő, így a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot. Finom savösszetételű. A bogyóknak jellegzetesen fűízre emlékeztető zamata termőhelyenként eltérhet. A fajta nem tartozik az illatos szőlőfajták közé.

Fagytűrő képessége valamivel jobb a közepesnél. Szárazságtűrő képessége jó. Rothadásra érzékeny fajta, így javasolt a szélesebb sortáv és magas művelés alkalmazása.

Bora gazdag aromákban. Sokféle stílusú bor készíthető belőle, így alkalmas reduktív és oxidatív technológiához is. Kitűnő pezsgőalap, a híres francia pezsgők egyik alapborát adja. Borként az egyszerűtől a prémiumig megtaláljuk. Gyakran használják házasításokhoz. A túlérett termésből készült borok különlegességnek számítanak.

A hidegebb klímán a zöld gyümölcsökre, mérsékelt éghajlaton fehér csonthéjas gyümölcsökre, a meleg klímán pedig a trópusi gyümölcsök ízvilága kerül előtérbe.

Szinte mindegyik borvidékünkön fellelhető fajta, ezért hazánkban is vezeti a fajtalistát.

További szőlőfajták