Cabernet franc

A Loire völgyéből (Chinon) származó fajtaborok a legismertebbek. Bordeaux-ban is kedvelt fajta, de inkább házasításokban alkalmazzák. A cabernet savuignon-nál könnyebb borokat ad, kevesebb tanninnal. fűszeresség, borsosság jellemzi. Aromakarakterisztikáját a dohány, a bors, és a málna, szilva jellemzi a legjobban. A Loire-t leszámítva Villány és Szekszárd az a két régió, ahol rendszeresen fajtaborként hasznosítják. Mindkét helyen szép, telt és fűszeres borokat ad a fajta. Minden borvidékünkön megtalálható, régebb óta van termesztésben. mint a cabernet sauvignon.

Szőlőnövény jellemzője:

  • tőkéje: középerős vagy erős növekedésű
  • vesszője: barnásvörösek, középvastagok
  • vitorlája: bronzos-zöld, piros hegyű, pókhálós
  • levele: középnagy, ötszögletű, sötétzöld, erős szövetű, kissé hólyagos felületű, szabályosan 5 karéjú, kissé megnyúlt, oldalöbleiben gyakran fog található
  • fürtjei: általában kicsi (90 g), közepesen tömött, vállas
  • bogyói: kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, feltűnően hamvasak, vastag, szívós héjúak, jellegzetes „fűízűek”.

Hosszú tenyészidejű, későn érő fajta. Október elején szüretelhető, általában magas cukortartalommal. Csaknem mindig házasítják, két kivétel: Loire és Magyarország.

Bora szép színű, fajtajelleges, kellemesen fanyar, bársonyos, testes, kiváló minőségű. Fekete bogyós gyümölcsök. Rokonához képest kevésbé olyan intenzíven fűszeres.

Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületet adnak a szőlőnek. A borfogyasztóknál kedveltebb a kevésbé markáns karakterisztikája miatt. Jó kezekben komoly, nagy aranyakban is megnyilvánuló meglepetésekre képes akár olyan, kevésbé jegyzett helyeken, mint a Velencei-hegység környéke.

További szőlőfajták