Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját

A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a szőlőültetvények távoli ellenőrzését és a borkészítési folyamat optimalizálását. Bár a kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a technológia elveszi a borkészítés emberi jellegét, a támogatók szerint az MI érdekes és hasznos partnerként segíti a borászatot. A BBC egy ilyen példát említ a Foley Family Farms nevű nagy amerikai borászati vállalat kapcsán, ahol az MI-t széles körben alkalmazzák a szőlészetekben.
Kép: Freepik

A Foley Family Farms szőlészeti igazgatója, Kara Maraden, aki több mint 2000 hektárnyi szőlőterületért felel, Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén. Mivel nem lehet mindenhol jelen, a mesterséges intelligencia segítségével távolról, laptopjáról ellenőrzi az egyes szőlőültetvények vízigényét. Férje elmagyarázza, hogy a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelők használata segíti a szőlőtermesztőket a pontos adatok gyűjtésében. Ezek az érzékelők a szőlőültetvényeken elhelyezve mérik a nedvességtartalmat, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti tényezőket.

A Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszere a begyűjtött adatokat felhasználva számítja ki, hogy mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között. Ennek alapján a rendszer meghatározza, hogy a szőlőnek mikor és mennyi öntözésre van szüksége, majd értesíti a szőlősgazdákat egy alkalmazáson keresztül. Kara Maraden szerint az adatok segítenek abban, hogy tudományos alapon hozzanak döntéseket, nem csak érzések alapján.

 

Az MI alkalmazása nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a borkészítésben is teret nyer. A technológia segít a borkészítőknek abban, hogy a különböző fogyasztói csoportokat célzó borok házasítását és keverését optimalizálják. A mesterséges intelligencia javaslatokat ad a különböző ízek és aromák kombinálására, így a borászatok jobban tudnak alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.

Bár a kritikusok attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése csökkenti a borkészítés emberi jellegét és egyediségét, a támogatók szerint a technológia lehetőséget ad a borászatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak és jobb minőségű borokat állítsanak elő.

 

Forrás: Trade magazin