A sorozat harmadik epizódjából kiderül, hogy egészen pontosan mi minősül húsnak, illetve, hogy mit jelent egy-egy állatfaj említése a húskészítmények megnevezésében (pl.: szarvaskolbász, sertéspárizsi). Bemutatásra kerül, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint milyen minőségi és gyártási előírásokat és követelményeket kell betartaniuk a gyártóknak a húskészítmények előállításánál. Szakértőink a QUID-módszert is ismertetik, amely segít meghatározni egy-egy húskészítmény hústartalmát. Szólnak arról is, hogy hogyan kell értelmezni, amikor a címke szerint egy, például 100 grammos készítmény előállításához 150 gramm húst használtak fel. Megtudhatjuk azt is, hogy mit jelent az MSM, azaz a csontokról mechanikusan lefejtett hús, illetve fény derül arra is, hogy milyen különbségek vannak az egyes sonkák, felvágottak, kolbászok, szalámik között. Végül a nézők megismerhetik a virslikészítés helyes módját.
A MATE a kisfilmjeiben közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol a sorozatok témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.
A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, kommentelhetik a látottakat. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.
A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezető oktatója.