Miért lett eladhatatlan a magyar méz?

A legjobb mézünk 2023-ban a napraforgó lett, amit a mézfogyasztást ösztönző kampány keretében sokan megismerhettek.

Sokan hagynak fel a méhészkedéssel.

Az a beszűkülő értékesítési lehetőség, ami 2022-ben elindult, 2023-ban is folytatódott, sőt még rosszabb lett a helyzet – fotó: pixabay.com

A legjobb mézünk 2023-ban a napraforgó lett, amit a mézfogyasztást ösztönző kampány keretében sokan megismerhettek. Ennek a különleges méznek a jótékony hatásait többen is élvezhetnék, ha végre rendeződne a mézpiac, és nem kellene szélmalomharcot vívnia az ágazatnak az európai piacokra ellenőrizetlenül beáramló kétes minőségű kínai mézzel, amely az olcsóságával vonzza a vásárlókat – írja a novenyvedoszer.hu.

Itthon még tartja magát a méhészeti szakma, míg a nyugati országokban egy olyan átalakulás zajlott le, aminek a következtében súlytalanná vált az ágazat, sok a másodállásban, pár családdal méhészkedő gazda. A hazai szakma képviselő minden lehetséges eszközzel szeretnék megakadályozni azt, hogy a magyar méhészek is erre a sorsra jussanak – többek között erről is beszélt a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetője.
 

Elmondta: ha az összes mézmennyiséget vizsgáljuk, akkor az elmúlt két évben ugyanannyi termett, azonban más-más mézfajtákat kell kiemelni: míg 2022-ben az akáctermés sikerült jobban, addig 2023-ban a napraforgómézzel lehettek elégedettek a méhészek. A napraforgó sok esőt kapott a fejlődési szakaszában és júliusban, virágzáskor meleg idő volt.

Forrás: Agroinform