Éttermek és a borok

Az étlap QR kódosítása roppant jó ötlet, egyre több étteremben ott a QR kód az asztal sarkán. Csak egy csippantás, és máris böngészhetjük az étlapot, az itallapot. Nincs nyomdaköltség, nincs étlapra való várakozás. Remek. De! Gondoljuk tovább kicsit.
Kép: Freepik

A közelmúltban egyik étterem tulajdonosa arról mesélt; nehezen tud a borlapon változtatni, a vevői (vendégei) a „rég beváltakat” kérik, nem igazán nyitottak a változásokra. Ő pedig nem szeretne a bizonytalanra készletezni, ráadásul a kellő borismerete sincs meg igazán ehhez.
A megoldás roppant egyszerű; kell egy QR kódon át elérhető kérdőív. (QR kód a borhűtőn, vagy az étlapon) Az első felén az aktuálisan kapható borok felsorolása, jelölési lehetőséggel, melyikek a vendég számára szívesen választottak, és mik a szinte kizártak. Aztán egy másik szekcióban jöhetnek az ötletei; ő mit inna szívesen (ha lenne).
Ezt persze meg lehet csinálni bármilyen más italra, vagy ételre is. Esetleg kiegészítve azzal, hogy az aktuális választék nem az étlapon nyomtatásban szereplő, hanem ami elfogyott, az a kínálatban sem szerepel, hiszen két kattintással kivehető.
Más:
A minap egy borozóba (borbárba) indultunk, de sajnos zárva volt. Ha már odamentünk, „jobb híján” betértünk a szomszédos vendéglőbe. A borválaszték ugyan sokkal szegényesebb volt, de azért volt, a pincér pedig kedves, udvarias. Amit kértünk, jó pohárban, jó hőmérsékleten hozta. De! ami az étlapról nem, de a pohárban kiderült; a triviálisan várt száraz vörös helyett egy félédes vörösbe szaladtunk bele. Hmmm. Igazából a kategóriájában teljesen rendben volt, csak ez nem az én világom. Pincér mondja; Ő ehhez nem ért. Amit a vendég kér, kihozza. Ha kell, a palackot is megmutatja, de a lehetőségei nem többek ennyinél.
Ok. Kértem olyat, amit biztosan ismerek, és tovább léptünk.
Közben elképzeltem azt az elektronikus borlapot, amin QR kód alapján tájékozódhatok, és ha az nekem fontos, adott palack kapcsán minden részletre választ kapok, legyen szó alkohol, vagy cukor szintről, összetevőkről, a borászatról, vagy az ültetvényről, a szüretről, és annak az időpontjáról, ez egy natúr bor, vagy klasszikus fahordós, barrikkal, vagy a nélkül (netán barrik chips használattal). Miközben egy borlapról (pláne étlapról) jelenleg sokszor az sem derül ki, hogy reduktív, vagy fahordós, édes, vagy száraz, milyen borvidékről, pláne melyik pincészetből van, hogy a többi paraméterről ne is beszéljünk.
Szerencsére, ezek a lehetőségek technikailag már -nálunk mindenképpen- mind rendelkezésre állnak. Ráadásul elképesztően alacsony áron.