A mesterséges intelligencia által készített borok: a jövő vagy már a jelen

A mesterséges intelligencia (AI) már most is jelen van a borkészítésben is és számos területen segít. És ez csak a kezdet...
Openart

2024 tavaszán a világ legnagyobb nemzetközi borszakmai kiállításán, a düsseldorfi ProWeinon az egyik legnagyobb feltűnést a Moldáv Nemzeti Borászati Iroda keltette boraival, melyeket állítólag a világon először a mesterséges intelligencia segítségével készítettek. Nem csalás, nem ámítás: a közel ezer vendég jelenlétében bemutatott borokat tényleg a Chelaris nevű bot hozta össze.

 

Hogy mi módon? Ötéves adatgyűjtés után Chelaris tett javaslatot a szüret idejére, a szőlészeti munkák mikéntjére, a házasítási arányokra. Sőt, még a címkét és a kapcsolódó marketingtervet is „ő” készítette el.

A különleges, egyszersmind hátborzongató kísérlet ténye sokat elárul a boriparban zajló folyamatokról és a nem túl távoli jövőről, vagy még inkább jelenről. mesterséges intelligencia egyre komolyabb szerepet játszik már a kis családi pincék életében is – mutat rá a tendenciára 2024 májusi cikkében a foodandwine.com. A kaliforniai Napa-völgyben működő Gamble családi borászat például olyan, szenzorokkal és kamerákkal felszerelt traktorba invesztált nemrég, melynek mesterséges intelligenciával felvértezett szoftvere a felvételek alapján becslést ad a várható termésről – hoz egy példát az említett oldal.

Szakértők szerint a közeljövőben a termésmennyiség, vagy éppen -minőség optimalizálása lesz a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb „szakterülete”. Sokan a klímaváltozás okozta újabb bizonytalansági tényező megzabolázását remélik tőle.

Számos tengerentúli pincészetnél alkalmazzák a Tastry nevű alkalmazást, ami segít a fogyasztók mindenkori ízléséhez igazítani a bor ízét. A szoftver a 250 millió amerikai preferenciáiból felépített adatbázis alapján megmondja, milyen cukortartalmú, savtartalmú és tannintartalmú borok éppen a legkedveltebbek. Iparági szakértők ezzel együtt sem tartanak attól, hogy az ember munka nélkül marad.

 

Forrás: foodinform.hu